Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

"Νικόλαος Βουβάλης "





Νικόλαος Βουβάλης  -  100 χρόνια μνήμης
[26 Οκτωβρίου 1859 - 16 Δεκεμβρίου 1918]


Συμπληρώθηκαν σήμερα 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ανδρός, του συνειδητού Έλληνα, του εκλεκτού τέκνου και Μεγάλου Ευεργέτου της νήσου Καλύμνου, Νικόλαου Βουβάλη.
«Ο Νικόλαος Βουβάλης υπήρξε μία ιδιοφυής, πολυδιάστατη και εμβληματική προσωπικότητα, που σφράγισε με τη δράση της την νεότερη ιστορία της Καλύμνου» (Μιχάλης Κουτελλάς).

Πατέρας του ήταν ο Καλύμνιος Εμμανουήλ Βουβάλης και μητέρα του η Μαρία Γ. Χριστοδουλάκη, με καταγωγή από την Κρήτη.
Ήταν γόνος σφουγγαράδικης οικογένειας.
Ο παππούς του υπήρξε καπετάνιος σφουγγαράδικου, ο πατέρας του έμπορος σφουγγαριών, ενώ ο ίδιος κατέκτησε τον τίτλο του Μεγαλύτερου σπογγέμπορου παγκοσμίως, όλων των εποχών!

Ο οίκος «N. VOUVALIS Ltd» που ίδρυσε σε ηλικία 23 ετών, το 1882, με έδρα το Λονδίνο και κύριο αντικείμενο την προμήθεια, επεξεργασία και εμπορία φυσικών σπόγγων, αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε ταχύτατα.
Με ιδιόκτητα γραφεία, αποθήκες και εγκαταστάσεις, και εκτός Ελλάδας και Ευρώπης, στο Σφαξ της Τύνιδας, στη Φλώριδα των ΗΠΑ, στις Μπαχάμες και την Κούβα, κατέκτησε και κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, οι ψυχικές του αρετές και η επίπονη εργασία, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί επίσημα ως ο μεγαλύτερος σπογγέμπορος της Αγγλίας και να του απονεμηθεί  ο τίτλος «FREEMAN OF THE CITY OF LONDON», που αποδίδεται μόνο σε σοβαρές προσωπικότητες.
Στη Γαλλία επίσης, ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς των σφουγγαριών «ROI D' EPONGE».
Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ εξ ονόματος του Έθνους, τον τίμησε δυο φορές, αρχικά με τον αργυρό και σε δεύτερο χρόνο με τον χρυσό Σταυρό των ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.
Ακόμα, τον τίμησε ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β’ με το Μετζιτιέ του Σουλτάνου του Οθωμανικού Κράτους, καθώς και ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός.

Ως νεαρός ο Νικόλας Βουβάλης, έχοντας ολοκληρώσει το ελληνικό γυμνάσιο, μετακόμισε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την άμεση ενασχόληση με τα σφουγγάρια.
Παράλληλα, λάτρης της γνώσης, έμαθε γρήγορα την γλώσσα και σπούδασε στο Λονδίνο και στο Παρίσι, όπου το θέατρο και η όπερα τον σαγήνευσαν. Λέγεται πως κατ’ ιδίαν, απήγγελε στο δωμάτιο του Κορνέιγ, Ρακίνα και Μολιέρο.

Στήριξε οικονομικά τον αγώνα των Δωδεκανησίων για ενσωμάτωση στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά και το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Στη δύσκολη περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επικρατούσε στην Κάλυμνο μεγάλη οικονομική δυσπραγία και έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, χάρη στις ενέργειες του, έφταναν στο νησί φορτία με άλευρα, σιτάρι και κριθάρι.

Χάρη στον Νικόλαο Βουβάλη ανεγέρθηκαν στην Κάλυμνο, το καλλιμάρμαρο Παρθεναγωγείο και η Ναυτική – Επαγγελματική Σχολή στην Πόθια, η Δημοτική Σχολή Αρρένων και το Νηπιαγωγείο στη Χώρα, αλλά και σημαντικά έργα, όπως το Νοσοκομείο του νησιού, η δημοτική οδός από το Παρθεναγωγείο μέχρι το Νοσοκομείο, η προκυμαία του λιμένος του Βαθύ και η επέκταση του κεντρικού λιμενοβραχίονα της Πόθιας.

Συμμετείχε συνεχώς στα Δημογεροντικά. 
Ήταν πρωτοστάτης σε εθνικά ζητήματα υψίστης σημασίας, αξιοποιώντας προς όφελος της πατρίδας την διεθνή αναγνώριση στο πρόσωπο του.
Το 1913, ενίσχυσε τον απελευθερωτικού αγώνα (Β' Βαλκανικός Πόλεμος) με ένα σοβαρό χρηματικό ποσό, για το οποίο τον ευχαρίστησε με επιστολή του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο τάφος του Νικολάου Βουβάλη ευρίσκεται εντός του μικρού (οικογενειακού) Ναού "Της του Θεού Ειρήνης", στο ανατολικό άκρο του λιμανιού της Καλύμνου.




ΜΨ [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου