Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

"Μύρο, χρυσάφι και λιβάνι "





Τα Δώρα των Τριών Μάγων


Τα Δώρα που έφεραν οι σοφοί της ανατολής, από τη Βορσίππα στα βάθη της Περσίας, στον βασιλιά που είχε μόλις γεννηθεί, ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα.
Πρώτος από τους Μάγους, προσκύνησε ο Γασπάρ, που είχε τον μικρότερο βαθμό, προσφέροντας σμύρνα (δηλ. μύρο) που συμβολίζε την ανθρώπινη φύση του Χριστού.
Δεύτερος προσκύνησε ο Βαλτάσαρ που προσέφερε χρυσό που συμβολίζει τη βασιλική ιδότητα.
Και τρίτος προσκύνησε ο Μελχιώρ, ο ανώτερος όλων, που προσέφερε λιβάνι που συμβολίζει την Θεϊκή ιδιότητα του Χριστού.

Τα δώρα αυτά τα κράτησε η Παναγία και λίγο πριν την κοίμηση της, τα παρέδωσε (μαζί με την Αγία Ζώνη, την Τιμία Εσθήτα και τα Άγια Σπάργανα του Χριστού) στην εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου.
Φεύγοντας οι Μάγοι ζήτησαν ένα από τα σπάργανα του βρέφους, απόδειξη για όσους δεν θα τους πίστευαν, το οποίο και τους έδωσε η ίδια η Παναγία.

Μετά την Άλωση της Πόλης, η ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421-1451) και μητρυιά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στο Άγιο Όρος, με προορισμό την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, της οποίας το καθολικό είχε κτίσει ο πατέρας της Μάρως Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας, προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Κατά την αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανερχόταν από τον αρσανά στην Μονή, η Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να συνεχίσει, και έτσι να παραβίαση το άβατο του Αγίου Όρους.
Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι όποιοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας έναν Σταυρό, που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης».

Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Δώρων, φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.
Η αυθεντικότητα τους στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία.
Εκείνο όμως που ακράδαντα βεβαιώνει την αυθεντικότητα τους, είναι ή άρρητη ευωδία, που ορισμένα απ’ αυτά αδιαλείπτως και ορισμένα κατά καιρούς αναδίδουν, και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρη τους.



aegeanews – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου