Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

"Ένας καλός άνθρωπος"






Ο Tom Matlack, ζει στη Βοστώνη και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Yale. Είναι ο ιδρυτής του "Good Men Project" και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας άνδρας, για να ανταποκριθεί στους ρόλους που έχει γι’ αυτόν η ζωή και με τη σωστή ανατροφή των αγοριών, ώστε να γίνουν καλοί άνθρωποι.

Ο ίδιος προσδιορίζει τον εαυτό του σαν: σύζυγο – πατέρα – επιχειρηματία και συγγραφέα ή άλλοτε, σαν πατέρα – σύζυγο – επιχειρηματία και έναν καλό άνθρωπο!

Η οπτική διαπαιδαγώγησης ενός άνδρα, διαφέρει από τη γυναικεία ψυχολογία μιας μητέρας που μεγαλώνει ένα αγόρι και απευθύνει στη νέα μαμά τις παρακάτω συμβουλές.












1. Σκέψου τον άνθρωπο των σπηλαίων.
Τα κορίτσια από πολύ μικρά, βιώνουν πάρα πολλά συναισθήματα. Τα αγόρια πάλι, μόνο τα τρία βασικά: Θυμό, λύπη και χαρά. Μην προβληματίζεσαι λοιπόν, γιατί ο γιος σου να είναι κατσούφης κάποια στιγμή. Μπορεί απλώς να πεινάει, να θέλει τουαλέτα ή να θέλει να τρέξει. Μπορεί ένα παιδί να του πήρε το παιχνίδι και εκείνος να το θέλει πίσω. Και βέβαια, με τίποτα δεν έχει όρεξη μια διδακτική συζήτηση για το νόημα της ζωής, όπως ίσως ένα κορίτσι.

2. Παρακολούθησε το σώμα του και όχι το στόμα του. 
Όπως όλοι οι άντρες έτσι και ο μικρός σου γιος, εκφράζει το πώς αισθάνεται με το σώμα του και όχι με λόγια. Όταν χοροπηδάει πάνω-κάτω, είναι καλά. Όταν οι ώμοι του είναι πεσμένοι προς τα κάτω, νιώθει άσχημα. Όταν κάνει φασαρία και φωνάζει είναι μια χαρά. Όταν είναι σιωπηλός, κάτι σοβαρό του συμβαίνει.

3. Όταν τον βλέπεις προβληματισμένο, αγκάλιασε τον.
Τα αγόρια σπάνια χρησιμοποιούν λόγια για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να ξεσπάνε σε δάκρυα ή να κλωτσάνε με θυμό μια μπάλα, αλλά ποτέ δεν θα σας εξομολογηθούν πώς νιώθουν. Η αγκαλιά είναι ο πιο άμεσος και ασφαλής τρόπος για να τον καθησυχάσεις. Και οι πολλές ερωτήσεις, ο πιο ακατάλληλος.

4. Ο Σούπερμαν ζει για πάντα.
Τα αγόρια από πολύ μικρά, πιστεύουν στις ιδιαίτερες δυνάμεις. Ταυτίζονται με μυθικούς χαρακτήρες (Ταρζάν, Μικρός Ήρωας, Μπάτμαν) και από πολύ μικροί νιώθουν την ανάγκη να σώσουν τον κόσμο. Η μεγαλοψυχία είναι κομμάτι της αρρενωπότητας του. Δέξου το.

5. Η άσκοπη σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη.
Ένα αγόρι έχει ανάγκη από ευκαιρίες, να ανακαλύψει τη χαρά της δουλειάς, να κοπιάσει για ένα φανταστικό σκοπό. Η κούραση μέσα στο παιχνίδι φτιάχνει τον χαρακτήρα του γιου σου, για να ανταποκριθεί αργότερα με κέφι στις δυσκολίες της ζωής. Μην του στερήσεις αυτές τις εμπειρίες.   

6. Η νίκη πάντα μετράει.
Τα αγόρια θέλουν την πρωτιά. Πάντα βάζουν στόχους για να βγουν πρώτοι, στα σπορ, στη δημοτικότητα, στο σχολείο, στο ύψος.. Δεν θα το συζητήσει ποτέ με τη μαμά του, αλλά θέλει να είναι καλός σε όλα, όπως θέλει και τη μαμά του να καμαρώνει γι’ αυτόν. Εκείνη όμως, μπορεί να του δώσει να καταλάβει πως σημασία έχει να κάνει μια σωστή προσπάθεια και πως η επιτυχία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και να τον καθοδηγήσει έτσι, ώστε να γίνει ένας καλός άνθρωπος. Για τα υπόλοιπα θα φροντίσει ο ίδιος.

7. Τι θα φορέσει.
Μπορεί να νομίζετε πως το ντύσιμο είναι σημαντικό μόνο για τα κορίτσια και το αγόρι σας το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό T-shirt  και ένα τζην. Ναι, αλλά ποιο T-shirt  και ποιο τζην; Τα αγόρια ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εμφάνιση απ’ όσο πιστεύουν οι μαμάδες τους. Θέλουν με αυτά που φορούν κυρίως να νιώθουν άνετα, αλλά χωρίς να εντυπωσιάζει το ντύσιμο τους, να είναι αποδεκτό από τους φίλους τους.

8. Η ώρα του ύπνου είναι ιερή.
Όλη μέρα, τρέχουν, είναι όρθια, με τεράστια ενέργεια. Για τα αγόρια ο ύπνος είναι μια αληθινά σοβαρή υπόθεση. Λίγο πριν κοιμηθεί, μίλησε του ήρεμα και γλυκά για πράγματα σημαντικά για σένα, που θα φέρουν και σε κείνο ηρεμία. Σκέπασε μετά τον γιο σου τρυφερά, χάιδεψε και φίλησε τον και άφησε τον, να ονειρευτεί.







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου