Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

"Τρίτη και 13 "






Τρίτη και 13


Για τους Έλληνες και τους Ισπανούς, αν τύχει Τρίτη και 13 είναι η πιο γρουσούζικη μέρα του μήνα. Ακατάλληλη να αρχίσουμε κάτι νέο, ακατάλληλη για ταξίδι, για αρραβώνα, μέχρι και για να βγει κάποιος από το σπίτι του.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία τους, «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη μην παντρεύεσαι, μην ξεκινάς ταξίδι»).

Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια  των Οθωμανών Τούρκων -Τρίτη 29 Μαΐου 1453-.
Η ημέρα ήταν Τρίτη και εάν προστεθεί το 1453, το άθροισμα είναι 13.

Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας.
Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί μάλλον, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο.

Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Η αρμονία του 12

Επιπρόσθετη αιτία για την δεισιδαιμονία που ακολουθεί το 13, είναι πως χαλάει την αρμονία του τέλειου αριθμού 12.
-Τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Ιησού, οι 12 άθλοι του Ηρακλή, οι 12 Ολύμπιοι Θεοί, οι δώδεκα ώρες της ημέρας κι οι άλλες 12 της νύχτας, οι 12 μήνες του χρόνου, οι 12 φυλές του Ισραήλ.-

Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Σε όλο αυτό μάλιστα έρχονται να προστεθούν και οι βιβλικές προεκτάσεις…
Οι 13 μετέχοντες του Μυστικού Δείπνου, που εντέλει οδήγησαν στον θάνατο τον Ιησού και εν συνεχεία τον Ιούδα, γι αυτό και αποφεύγεται στα τραπέζια να είναι 13 οι συνδαιτυμόνες.


Στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Αμερική, το γρουσούζικο ντουέτο είναι το «Παρασκευή» και «13». Πιθανολογείται πως η φοβία για την ημέρα έχει προκύψει από την εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών, το 1307, από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Έρευνες για τη γρουσουζιά του 13

Η ισχυρή κακοδαιμονία που προσάπτει ο θυμόσοφος λαός στο αριθμό 13 και ειδικά στον συνδυασμό του -είτε με την Παρασκευή, είτε με την Τρίτη-, ήταν η αιτία που ερευνητές διεξήγαγαν επιστημονικές μελέτες για την «triakaidekaphobia», όπως ονομάζεται η φοβία του 13.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας με τον τίτλο «Είναι η Παρασκευή και 13, μια γρουσούζικη μέρα», τα οποία δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό Medical Journal, οι πιθανότητες αυτοκινητικού ατυχήματος αυξάνονταν στο διπλάσιο κατά την Παρασκευή και 13!






[2fA]







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου