Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

"Η αλήθεια του Χόρχε "






Από την συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι στον Θ. Λάλα – [ 2ο]


….

Ένα μέρος αυτού που είσαι, το έχεις κληρονομήσει. Το έχεις εκ γενετής.
Ένα άλλο μέρος έχει προστεθεί βάσει του τι έχεις κάνει εσύ, με όσα έχεις κληρονομήσει. 
Κι ένα άλλο μέρος έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες.

Αν πρέπει να το πω πολύ πειστικά, θα σας έλεγα πως ο καθένας μας, σε κάθε στιγμή της ζωής του, συναντιέται με αυτό που θα μπορούσα να ονομάσω «πεπρωμένο».
Μιλάω γι’ αυτό το κάτι, που λογικά θα συνέβαινε, αν κανείς δεν το απέφευγε.

Συναντιέται όμως ο καθένας μας και με την ίδια του την ικανότητα. Αυτήν με την οποία έχει γεννηθεί. Με τις ίδιες του τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Εγώ αυτό το ονομάζω «το προσωπικό σου κεφάλαιο». Το Κεφάλαιο με το οποίο έχεις γεννηθεί.

Επίσης -επιπλέον αυτού του στοιχείου, που δεν εξαρτάται από εσένα, γιατί είναι κάτι που έτσι σου έτυχε στη μοιρασιά- υπάρχουν και πράγματα που εμπίπτουν σε άλλον τομέα.
Υπάρχουν όντως πράγματα που εσύ δεν μπορείς να τα αλλάξεις.
Ούτε αυτά που όρισε το πεπρωμένο για εσένα. Ούτε αυτά που σου έτυχαν στη μοιρασιά.

Υπάρχουν όμως και πράγματα, που όντως αλλάζουν συνεχώς. Ακόμα κι αν δεν εξαρτώνται από εσένα. Γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που ονομάζεται «ταλέντο».
Και ταλέντο είναι αυτό που κάνεις εσύ, με όσα έχεις λάβει. Κι αυτό εξαρτάται από εσένα.

Η τύχη είναι ένας τέταρτος παράγοντας που παρεμβαίνει στη ζωή μας. Αυτό που έρχεται και σε βρίσκει και δεν εξαρτάται από εσένα κι ούτε μπορείς να το προβλέψεις.
Η τύχη είναι κάτι που δεν προβλέπεται.

Πάντως στη ζωή, σε κάθε κατάσταση, παρεμβαίνουν και μας καθορίζουν αυτοί οι τέσσερις παράγοντες: α) το προαποφασισμένο, β) αυτό που σου έτυχε στη μοιρασιά, γ) αυτό που εσύ έκανες με αυτό που σου δόθηκε, δ) και η τύχη.

Και σε κάθε κατάσταση, αυτά είναι τέσσερα πράγματα που μπλέκονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα καθοδηγεί τις πράξεις μας.
Ο κάθε ένας έχει τον δικό του χάρτη της πραγματικότητας. Ο χάρτης όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί.

Αν σας ρωτούσα εσάς:
«Πως θα μου περιγράφατε αυτό το βιβλίο που βλέπετε εκεί, πάνω στο τραπέζι;»
εσείς θα μου λέγατε: «Έχει ένα εξώφυλλο, έχει έναν τίτλο, έχει εικόνες».
Εγώ θα έλεγα: «Όχι. Δεν έχει καμία εικόνα μέσα. Είναι μόνο κείμενο».

Γιατί εγώ το βλέπω από εδώ που κάθομαι, ενώ εσείς το βλέπετε από εκεί που κάθεστε.
Η μεγάλη σοφία των ανθρώπων είναι το να καταλαβαίνουν, πως η δική σας ματιά, η τόσο διαφορετική από τη δική μου, είναι εξίσου πραγματική με τη δική μου.

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι εκείνα τα πράγματα, στα οποία είναι κανείς διατεθειμένος να πιστέψει με βεβαιότητα.

Περιληπτικά, για μένα η αλήθεια είναι κάτι που βρίσκεται από το δέρμα μας και προς τα μέσα. Η πραγματικότητα είναι κάτι που βρίσκεται από το δέρμα μας και προς τα έξω.
Εννοώ, πως όλα όσα είναι αληθινά για μένα, δεν είναι οπωσδήποτε και πραγματικά και όλα όσα θεωρούνται πραγματικά, δεν είναι οπωσδήποτε και αληθινά.

….




boro - [2φΑ]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου