Κυριακή 10 Απριλίου 2016

"Ασκητική και κατάνυξη "





Δ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ  -  του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος


Μνήμη του Αγίου Ιωάννου, συγγραφέα του βιβλίου της «Κλίμακος», που υπήρξε κήρυκας της μετανοίας και της νηστείας. - Υιός του Ξενοφώντα και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Παλαιστίνη γύρω στο 523 και κοιμήθηκε το 603.

Ως Ηγούμενος της Ι. Μονής του Σινά συνέγραψε έργο με τριάκοντα λόγους, των οποίων ο καθένας αναφέρεται σε μία άσκηση αρετής, από τις ευκολότερες προς τις δυσκολότερες, αναβιβάζοντας τον άνθρωπο με πνευματικά σκαλοπάτια στον Ουρανό.
Γι' αυτό τον λόγο, το σύγγραμμα ονομάστηκε «Κλίμαξ των αρετών».


Οι τρεις πρώτες Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας έδωσαν ήδη τα συγκεκριμένα δογματικά στοιχεία της Πίστεως, με τα οποία εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις της ορθής λατρείας του Θεού και την ενίσχυση από την παρουσία του Τιμίου Σταυρού στη ζωή μας.

Την τέταρτη Κυριακή προβάλλεται μεθοδολογικά η πορεία, με το βιβλίο της «Κλίμακος» και η θεολογική κατοχύρωση της εσωτερικής μας αναγεννήσεως, που επιτυγχάνεται με την ασκητική και κατανυκτική ζωή του πιστού, όπως περιγράφεται στο βιβλίο αυτό του Αγίου Ιωάννου.

Κατά κανόνα και στις Μονές διαβάζεται την περίοδο αυτή η «Κλίμακα».


Με «διάκριση» επίσης οι Άγιοι Πατέρες πρόσθεσαν στην εβδομάδα που έπεται, δύο νέες ακολουθίες: την Πέμπτη (Τετάρτη απόγευμα) τον Μέγα Κανόνα, αλλά και το Σάββατο (Παρασκευή βράδυ) τον Ακάθιστο Ύμνο, ώστε στο μεσοδιάστημα της έκτης εβδομάδας να υπάρξει μια σχετική μικρή λειτουργική ανάπαυλα, ώστε να εισέλθουμε με περισσότερες δυνάμεις στην Μεγάλη Εβδομάδα.



faneromeni – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου