Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

"Θα το περάσω Χιώτικα!.. "





Nick Zygomalas‎  [ΚΑΡΑΒΟΛΑΤΡΕΣ - Άλον σέβου]


Το 1981 η εταιρεία σκόπευε να αγοράσει μεγάλα πλοία. 
Μέχρι τότε είχε μικρά bulk carriers lakerssize 35.000 DWT, μας έστειλε (4 πλοίαρχους και έναν αρχιπλοίαρχο) στο Southampton (στη σχολή Warsaw Southampton Academy) για να περάσουμε ένα simulator course
Το simulator ήταν σαν container (σαν δύο συνεχόμενα containers των 20 TEU, έτσι έμοιαζε απ’ έξω), ενώ τα μαθήματα γίνονταν στο κτήριο της σχολής, όπου ήσαν και τα υπνοδωμάτια και το εστιατόριο. 

Η σχολή ήταν μέσα στο πράσινο.
Είχα δει και αλεπούδες όταν πηγαίναμε από το κτήριο της σχολής στο container.
Το «container» είχε μέσα τη γέφυρα (τέλεια γέφυρα, σαν πραγματική, μέχρι τον ήχο της μηχανής άκουγες και αισθανόσουν το vibration, είχε ένα chartroom και το δωμάτιο με τα χειριστήρια (control room ας το πούμε) που τα χειριζόταν ο Εγγλέζος και ήταν μέσα και ο αρχιπλοίαρχος για διερμηνέας, διότι ότι λέγαμε στην γέφυρα τα άκουγαν μέσα στο control room.

Σε μια αίθουσα διδασκαλίας της σχολής γινόταν το απόγευμα το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης (το μάθημα) και την επομένη το πρωί πηγαίναμε στο «container» μπαίναμε στο chartroom που είχε όλα τα βιβλία και διάβαζε αυτός που θα έκανε το καπετάνιο και στη συνέχεια μπαίναμε στην γέφυρα.
Ένας καπετάνιος από τους τέσσερις μας έκανε τον πλοίαρχο, ο άλλος τον τιμονιέρη και οι άλλοι δύο τον ανθυποπλοίαρχο και τον δόκιμο. 
Αυτό ήταν το bridge team. Οι τρεις είμαστε πιο νέοι ο τρίτος ήταν ο καπετάν Μιχάλης, ένας Χιώτης παλιός καπετάνιος μεγαλύτερός μας. Την μέρα εκείνη θα έκανε αυτός τον πλοίαρχο και έπρεπε να περάσει ένα caper σε ποτάμι που είχε δύο κούρμπες.

Φυσικά νύχτα, όλες οι ασκήσεις γινόντουσαν νύχτα. 
Εμείς τη συγκεκριμένη άσκηση τη λέγαμε «σαλίγκαρο» και δεν την ήθελε κανένας. 
Έτυχε όμως να την κάνει ο καπετάν Μιχάλης. 
Εμείς είχαμε τελειώσει με τις δικές μας ασκήσεις.

Όταν μπήκαμε στη γέφυρα, είπαμε, είμαστε έτοιμοι μπορείτε να αρχίσετε. 
Κάποιος είπε «ωραία είναι, έχει καλή ορατότητα». 
Αυτός που καθόταν στο radar, όπου είχαμε σχεδιάσει το parallel indexing (τότε ακόμα δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί χάρτες), έλεγε στον καπετάν Μιχάλη τις αποστάσεις.
Σε μια στιγμή που ο Εγγλέζος μείωσε την ορατότητα, ο καπετάν Μιχάλης λέει: 
«Μη μου λέτε τίποτα, θα το περάσω Χιώτικα». 
Και τον πέρασε το σαλίγκαρο!!!

Η άσκηση τελείωσε. Άναψαν τα φώτα μπήκε μέσα ο Εγγλέζος και είπε: 
«Συγχαρητήρια, είστε οι πρώτοι που περάσατε επιτυχώς αυτήν την άσκηση, όπως και τις άλλες βεβαίως, φαίνεται πως ήσαστε διαβασμένοι και εφαρμόσατε αυτά που είπαμε. 
Εδώ έρχονται από όλον τον κόσμο, Αυστραλοί, Φιλιππινέζοι, Αμερικάνοι κ.ά. και δεν την έχει περάσει ποτέ κανένας αυτήν την άσκηση». 

Βάλαμε τα γέλια. «Και που να ξέρεις, ότι δεν εφαρμόσαμε τίποτα»!!!...



fb – [2fA]

                                                 





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου