Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

"Τρία δώρα… "

Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware
-  από το «Πάσχα το τερπνόν»  [ 1]Ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριος μας, εισέρχεται μετά την Ανάσταση, κεκλεισμένων των θυρών, και εμφανίζεται, «ούσης οψίας», στους μαθητές Του.
Κομίζει στους Αποστόλους τρία δώρα, και σε ανταπόδοση, τους δίνει την εντολή ή τους παραγγέλλει να φέρουν εις πέρας μια αποστολή.

Το πρώτο δώρο είναι το δώρο της Ειρήνης:
«Ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς· ειρήνη υμίν».
Η ειρήνη σημαίνει μια αίσθηση κατεύθυνσης: όχι την απουσία πειρασμών και αγώνα -αυτά συνεχίζονται μέχρι τέλους της ζωής μας- αλλά την απουσία εκείνης της σύγχυσης, της παραζάλης και της αβεβαιότητας, που κάνουν τον άνθρωπο να παραλύει.
Τέτοια ήταν η κατάσταση των μαθητών.
Όταν είδαν τον Κύριο τους να πεθαίνει στο Σταυρό, απογοητεύτηκαν βαθιά και τράπηκαν σε φυγή, όπως τα πρόβατα χωρίς ποιμένα.
Δεν είχαν Ιδέα τί θα έπρατταν στη συνέχεια.
Όμως τώρα που συνάντησαν τον αναστημένο Σωτήρα, έχουν πλέον μέσα τους ειρήνη. 
Έχουν μια αίσθηση προσανατολισμού και ξέρουν πού πηγαίνουν.

Το δεύτερο δώρο είναι το δώρο της χαράς:
«εχάρησαν ουν οι μαθητού ιδόντες τον Κύριον».
Η απόγνωση που ένιωσαν οι μαθητές όταν είδαν τον Χριστό σταυρωμένο μετατράπηκε τώρα σε αγαλλίαση.
Συντετριμμένοι προηγουμένως, ζαρωμένοι από το φόβο πίσω από κλειδωμένες πόρτες, μεταμορφώνονται έξαφνα από μια μεγάλη χαρά.

Το τρίτο δώρο, το σημαντικότερο όλων, είναι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος: 
«Ενεφύσησε και λέγει αυτοίς· λάβετε Πνεύμα Άγιον».
Προεξοφλώντας την πληρέστερη αποκάλυψη κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, ο αναστημένος Χριστός καθιστά τους Αποστόλους «πνευματοφόρους».
Αυτό, από μια άποψη, μπορεί κανείς να το δει ως το πλήρωμα του σκοπού της Ενσάρκωσης: όπως βεβαιώνουν οι Πατέρες, «ο Λόγος ενσαρκώθηκε για να μπορέσουμε εμείς να αξιωθούμε το Άγιο Πνεύμα».
Όπως λέει και ο Βλαδίμηρος Λόσκυ: «Η παρουσία τού Αγίου Πνεύματος μέσα μας -προσωπική και αναφαίρετη στον καθένα μας- είναι το θεμέλιο όλης της χριστιανικής ζωής».   ….
                                                          

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου