Τρίτη 12 Απριλίου 2022

"Βλέμμα στραμμένο στον Θεό"

 



-  Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής
[Από τα "Κεφάλαια περί Αγάπης", προς τον πρεσβύτερο Ελπίδιο]


41. Όποιος αγαπά τον Θεό, δεν λυπεί κανέναν, ούτε λυπάται από κανέναν για πρόσκαιρα πράγματα. Μια μόνο λύπη προξενεί και δοκιμάζει, τη σωτήρια λύπη, την οποία ο μακάριος Παύλος και δοκίμασε και προξένησε στους Κορίνθιους (Β΄ Κορ. 7, 8-11).

42. Εκείνος που αγαπά τον Θεό, ζει αγγελικό βίο πάνω στη γη· νηστεύει κι αγρυπνεί, ψάλλει και προσεύχεται, και για κάθε άνθρωπο σκέφτεται πάντοτε καλά.

43. Ό,τι επιθυμεί κανείς, εκείνο αγωνίζεται ν’ αποκτήσει. Κι από όλα τα αγαθά κι επιθυμητά, ασύγκριτα πιο αγαθό και επιθυμητό είναι ο Θεός.
Πόση λοιπόν επιμέλεια έχομε χρέος να καταβάλομε, για να επιτύχομε το φύσει αγαθό και επιθυμητό;

44. Μην μολύνεις τη σάρκα σου με αισχρές πράξεις και μην λερώνεις την ψυχή σου με πονηρούς λογισμούς· και η ειρήνη του Θεού θα έρθει σ’ εσένα και θα φέρει την αγάπη.

45. Να καταπονείς το σώμα σου με νηστεία και αγρυπνία και ν’ ασχολείσαι ακούραστα με την ψαλμωδία και την προσευχή· και θα έρθει σ’ εσένα ο αγιασμός της σωφροσύνης και θα φέρει την αγάπη.

46. Εκείνος που αξιώθηκε να λάβει την θεία γνώση και απόκτησε δια μέσου της αγάπης τον φωτισμό της, δεν θα παρασυρθεί ποτέ από το πνεύμα της κενοδοξίας.
Εύκολα όμως παρασύρεται από αυτήν, όποιος δεν αξιώθηκε την θεία γνώση.
Αλλά αν ο άνθρωπος αυτός, σε κάθε τι που πράττει έχει την αίσθηση ότι όλα τα πράττει γι’ Αυτόν, εύκολα με την βοήθεια του Θεού, θα απαλλαγεί από την κενοδοξία.

 

paterikakeimena – 2fA

                                                  




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου