Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

"Η μεγαλύτερη νύχτα.. "






Απόψε είναι η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης.
Σήμερα οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου θα ζήσουν όχι απλά τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, αλλά τη μεγαλύτερη νύχτα από καταβολής κόσμου.

Σήμερα, είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους για τους ανθρώπους που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Colin Schultz, δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων και blogger, απόψε θα είναι η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της γης, γιατί η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου και κάθε χρόνο, οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι αυξάνεται η διάρκεια του εικοσιτετραώρου κατά περίπου 15 έως 25 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Μπορεί να φαίνεται (και να είναι) ένα πραγματικά πολύ μικρό ποσό (φανταστείτε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι σε όλη τη ζωή σας, η διάρκεια της ημέρας θα επεκταθεί περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου), ωστόσο αναγκάζει τους επίσημους αστρο-χρονομέτρες να προσθέτουν ένα κλάσμα του δευτερόλεπτου κάθε λίγα χρόνια.

Δεν είναι μόνο λοιπόν, οι τεράστιες αποστάσεις του σύμπαντος που μας θυμίζουν το αμελητέο μέγεθος των γήινων διαστάσεων μας, αλλά και ο χρόνος που μας επισημαίνει, πόσο ασήμαντη είναι η διάρκεια της ζωής μας…


thetoc – [2fA]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου