Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

"Το πολυτιμότερο αγαθό "





Ο Αινείας και το πολυτιμότερο αγαθό του
Μαρία Κουρή


Ας φανταστούμε μια κατάσταση πολέμου ή καταστροφικής θεομηνίας, όπου θα πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα σπίτια, ανέσεις και υπάρχοντα και να πάρουμε μαζί ένα μοναδικό πράγμα. Τι θα διαλέγαμε; 

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη απόφαση βρέθηκε ο Τρώας ήρωας Αινείας, όταν οι Αχαιοί, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, εισέβαλαν και κατέκτησαν την Τροία, κερδίζοντας έτσι τον δεκαετή Τρωικό πόλεμο.

Ο Αινείας ήταν γιος της Αφροδίτης και του Αγχίση, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο ήταν απόγονος του Δία και του Δαρδάνου και απόγονος του Ίλου, του ιδρυτή της Τροίας (Ίλιον).
Αν και συγγενής του βασιλιά της Τροίας, του Πριάμου, ο Αινείας δεν έλαβε εξ αρχής μέρος στον Τρωικό πόλεμο, παρά μόνο αφού τον εξεδίωξε από το βουνό Ίδη ο Αχιλλέας και έτσι αναγκάστηκε να καταφύγει στην Τροία. 

Εκεί, ηγήθηκε Δαρδανών στρατιωτών εναντίον των Αχαιών.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα του περιγράφει τον Αινεία ως τον πιο ξακουστό Τρώα σε σύνεση, ανδρεία,τιμιότητα, ειλικρίνεια και θεοσέβεια, μετά τον ονομαστό Έκτορα.


Όλα αυτά τα χαρίσματα δοκιμάστηκαν, όταν οι Αχαιοί κατέλαβαν την Τροία. 
Ο Αινείας με μια ομάδα πολεμιστών δεν παραδόθηκε, αλλά συνέχισε να πολεμά. 
Θαυμάζοντας τη γενναιότητά τους οι Αχαιοί τους θεώρησαν «υπόσπονδους» και τους επέτρεψαν να αποχωρήσουν δίνοντάς τους την άδεια να πάρουν μαζί τους ό,τι μπορούσαν να σηκώσουν στα χέρια τους.

Και ενώ όλοι διάλεξαν σακιά με χρυσάφι, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, ο Αινείας επέλεξε να σηκώσει στους ώμους του τον γέροντα και τυφλό πατέρα του, Αγχίση, για να τον διασώσει από τη φλεγόμενη πόλη. 

Τόσο θαύμασαν τη στάση του οι Αχαιοί, που του επέτρεψαν να πάρει από το σπίτι του ό,τι άλλο επιθυμούσε. Και πάλι εκείνος διάλεξε τα ιερά ξόανα των θεοτήτων και τα οικογενειακά κειμήλια, δείχνοντας με την επιλογή του αυτή, πώς ιεραρχούσε τα αγαθά της ζωής.

Τα πολυτιμότερα αγαθά του ήταν ο ανήμπορος γέροντας πατέρας του, ο σεβασμός του στη θεία δύναμη και η διαφύλαξη της ιστορίας της οικογένειάς του, όπως διατηρείτο τόσο στη μνήμη του πατέρα του όσο και στα μοναδικά οικογενειακά κειμήλια. 

Η θαυμαστή στάση του Αινεία του εξασφάλισε την ποθητή υστεροφημία και τον σεβασμό των επόμενων γενεών, μένοντας στην ιστορία.


Για να εξυμνήσει τον ήρωα, ο Βιργίλιος συνέγραψε το σημαντικότερο έπος στη λατινική γλώσσα, την «Αινειάδα», η οποία εξιστορεί τις περιπέτειες του Αινεία μετά την αποχώρησή του από την Τροία, με αποκορύφωμα την ίδρυση της Ρώμης. 

Το ηθικό ανάστημα του Αινεία ενέπνευσε την τέχνη κάθε εποχής, με αποτέλεσμα η ιστορία του να φτάνει μέχρι εμάς σήμερα, προτείνοντάς μας ένα πρότυπο έμπρακτου σεβασμού στην Τρίτη Ηλικία, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου