Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

"Νύχτες Kρυστάλλων"






Η νύχτα της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου 1938, έμεινε στην ιστορία με την ονομασία η «Νύχτα των Κρυστάλλων», Kristallnacht ή αλλιώς Pogromnacht - νύχτα του πανεθνικού Γερμανοαυστριακού Πογκρόμ, νύχτα ολέθρου και αίματος για τους Εβραίους της χώρας.

Η νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955 -πριν 60 χρόνια-, υπήρξε η  αντίστοιχη «Νύχτα των Κρυστάλλων» για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή μια βομβιστική προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Ένα μαινόμενο πλήθος από 50.000 περίπου άτομα, οπλισμένο με τσεκούρια και φτυάρια, ρόπαλα και σκεπάρνια, σφυριά και σιδερένιους λοστούς, φώναζε:
«Kahrolsun giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και
«Yikin, kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης!).

Όταν και οι πέντε μεγάλοι δρόμοι που οδηγούν στην Πλατεία του Ταξίμ γέμισαν από τον αλαλάζοντα όχλο, μπήκε σε εφαρμογή το οργανωμένο σχέδιο καταστροφής όλων των ελληνικών περιουσιών και της βεβήλωσης όλων των ιερών και οσίων του Ελληνισμού της Πόλης.

Μέσα σε εννέα ώρες καταστράφηκαν 4.500 ελληνικά καταστήματα και 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία.
Στην απολογία του ο Μεντερές το 1960, χαρακτήρισε όλα αυτά σαν πράξη πατριωτισμού… 


Στη Μικρασιατική ιστορία τους οι Τούρκοι, έχουν αποδείξει επανειλημμένως, πόσο εύκολα ακολουθούν επιλογές φανατισμού με το αζημίωτο (πλιάτσικο), απέναντι στις μειονότητες της χώρας τους.
Ωστόσο δεν θα ήταν δίκαιο για κανέναν, να ενταχθούμε στον ίδιο παραλογισό της τυφλής αντίθεσης και εκδικητικότητας. 

Τα αισθήματα πόνου, θλίψης και πικρίας απέναντι στην συμπεριφορά του όχλου, δεν πρέπει να αλλοιώνουν στη συνείδηση μας τη θεϊκή προέλευση του προσώπου, του καθενός που παρασύρεται και συμμετέχει ενεργά ή παθητικά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Αυτή παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη, ακριβώς όπως αναλλοίωτο παραμένει το πνεύμα ελληνισμού και ορθοδοξίας, που έχει διαποτίσει την ιστορία και τα χώματα της Πόλης και της Μικρασίας, γεγονός που καμιά ενέργεια ποτέ, δεν είναι δυνατόν να απαλείψει.


Μ.













Σχετικά: ed-mysterioustaxiarhesolympiadeltio11
wiki – Google

db – [2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου