Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

"Στάθμιση και θυμός "






ΣΚΟΤ ΠΕΚ  -  Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος
Στάθμιση: 
η αναγκαία προϋπόθεση για τον συνδυασμό της ευθύνης με τη χαρά


Οι θαρραλέοι άνθρωποι οφείλουν συνεχώς να θυμίζουν στους εαυτούς τους να είναι απολύτως τίμιοι, αλλά οφείλουν συνάμα να κατέχουν την ικανότητα να αποκρύπτουν την όλη αλήθεια όταν χρειάζεται. 
Για να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι, πρέπει να αναλαμβάνουμε ολόκληρη την ευθύνη για τους εαυτούς μας, αλλά κάνοντάς το αυτό, πρέπει να κατέχουμε την ικανότητα να αρνιόμαστε την ευθύνη που δεν είναι αληθινά δική μας.

Η στάθμιση είναι η πειθαρχία που μας δίνει αυτή την ευκαμψία. 
Εξαιρετική ευκαμψία χρειάζεται για μια επιτυχημένη ζωή σε όλες ανεξαιρέτως τις σφαίρες δραστηριότητας.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που γεννήθηκε μέσα μας (και μέσα σε οργανισμούς λιγότερο εξελιγμένους) από την εξέλιξη αναρίθμητων γενεών με σκοπό να υποβοηθήσει την επιβίωσή μας.
Αισθανόμαστε θυμό, όποτε αντιλαμβανόμαστε ότι ένας άλλος οργανισμός αποπειράται να καταπατήσει το γεωγραφικό ή ψυχολογικό χώρο μας ή προσπαθεί με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο να μας εξαφανίσει.

Ο θυμός μας οδηγεί να αντιπαλέψουμε με τον εισβολέα. 
Χωρίς τον θυμό μας, θα ήμασταν πράγματι συνεχώς καταπατούμενοι μέχρι την τελική σύνθλιψη και εξολόθρευσή μας. 
Μόνο με τον θυμό μπορούμε να επιβιώσουμε.
Ωστόσο πολύ συχνά, όταν διακρίνουμε, σε μια πρώτη φάση, ότι επιχειρούν άλλοι να μας καταπατήσουν, ύστερα από προσεκτικότερη εξέταση αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επεδίωκαν.

Ή ακόμη, όταν έχουμε πειστεί ότι ορισμένοι πραγματικά επιδιώκουν να μας καταπατήσουν, μπορεί να καταλάβουμε ότι για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, δεν είναι προς το συμφέρον μας να αντιδράσουμε με θυμό. 
Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη τα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου μας (η κρίση) να είναι ικανά να καθοδηγούν και να προσαρμόζουν τα κατώτερα κέντρα.

Για να ενεργούμε επιτυχημένα στον περίπλοκο κόσμο μας είναι απαραίτητο να έχουμε την ικανότητα, όχι μόνο να εκφράζουμε τον θυμό μας, αλλά και να μην τον εκφράζουμε.
Επιπλέον, πρέπει να είμαστε ικανοί να εκφράζουμε τον θυμό μας και με διαφορετικούς τρόπους. 
Μερικές φορές, λόγου χάρη, είναι αναγκαίο να τον εκφράζουμε μόνο ύστερα από πολλή μελέτη και αξιολόγηση.

Άλλες φορές είναι περισσότερο ωφέλιμο να τον εκφράζουμε αμέσως και αυθόρμητα. 
Κάποτε είναι καλύτερο να τον εκφράσουμε ψυχρά και ήρεμα· άλλοτε πάλι βροντόφωνα και με σφοδρότητα. 
Δεν χρειαζόμαστε να ξέρουμε μόνο, πώς να χειριστούμε τον θυμό μας με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές περιστάσεις, αλλά και πώς να συνταιριάζουμε καλύτερα τον κατάλληλο χρόνο με το κατάλληλο ύφος έκφρασης.

Για να μπορέσουμε να χειριστούμε τον θυμό με πλήρη ορθότητα και αξιοσύνη, απαιτείται ένα καλά μελετημένο και ευλύγιστο σύστημα αντίδρασης. 
Γι’ αυτό δεν είναι ν’ απορεί κανείς, ότι το να μάθουμε να χειριζόμαστε τον θυμό μας είναι ένα πολυσύνθετο και επίπονο έργο που συνήθως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την ενηλικίωση ή ακόμα κι από τη μέση ηλικία, και που πολλές φορές δεν ολοκληρώνεται ποτέ. 

Όλοι οι άνθρωποι, άλλος πολύ άλλος λίγο, υποφέρουν από ανεπάρκεια των συστημάτων τους ευλύγιστων αντιδράσεων.
Η ωριμότητα απαιτεί επομένως μιαν εξαιρετική ικανότητα να πετυχαίνεις με ευλυγισία και να διατηρείς συνεχώς, μια λεπτή και δύσκολη εξισορρόπηση ανάμεσα σε αντικρουόμενες ανάγκες, σκοπούς, καθήκοντα, υπευθυνότητες, κατευθύνσεις κ.λπ.

Η ουσία αυτής της πειθαρχίας για στάθμιση είναι η παραίτηση από ορισμένες ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας, από βαθιά ριζωμένους τύπους, συμπεριφορές, ιδεολογίες κι ακόμα από τρόπους ζωής. 
Αυτές είναι μείζονες μορφές της στάθμισης που απαιτούνται, προκειμένου να πάει κανείς μακριά στο ταξίδι της ζωής.



lecturesbureau – [2fA]
                                                                                            




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου