Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

"Συζυγική αγάπη "
Από το βιβλίο "Λόγοι Γέροντος Παϊσίου Δ΄"


Με ρώτησε κάποιος: 
- Γέροντα, τι ενώνει περισσότερο τον άνδρα με την γυναίκα;
- Η ευγνωμοσύνη, του λέω.
Ο ένας αγαπάει τον άλλον, γι’ αυτό που του χαρίζει.

Η γυναίκα δίνει στον άνδρα την εμπιστοσύνη, την αφοσίωση, την υπακοή. 
Ο άνδρας δίνει στην γυναίκα τη σιγουριά ότι μπορεί να την προστατέψει. 
Η γυναίκα είναι ή αρχόντισσα του σπιτιού, αλλά και η μεγάλη υπηρέτρια. 
Ο άνδρας είναι ο κυβερνήτης του σπιτιού, αλλά και ο χαμάλης.

Μεταξύ τους τα ανδρόγυνα πρέπει να έχουν την εξαγνισμένη αγάπη, για να έχουν πάντα αλληλοπαρηγοριά και να μπορούν να κάνουν και τα πνευματικά τους καθήκοντα. 
Για να ζήσουν μαζί αρμονικά, χρειάζεται να βάλουν εξαρχής ως θεμέλιο της ζωής τους την αγάπη, την ακριβή αγάπη, που βρίσκεται μέσα στην πνευματική αρχοντιά, στη θυσία, και όχι την ψεύτικη, την κοσμική, την σαρκική.

Αν υπάρχει αγάπη, θυσία, πάντα έρχεται ο ένας στην θέση του άλλου, τον καταλαβαίνει, τον πονάει. 
Και όταν παίρνει κανείς τον πλησίον του στην πονεμένη του καρδιά, παίρνει τότε μέσα του τον Χριστό, ο οποίος τον γεμίζει και πάλι με την ανέκφραστη αγαλλίαση Του.

Όταν υπάρχει αγάπη, και μακριά να βρεθούν ο ένας από τον άλλον, εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, κοντά θα βρίσκονται, γιατί την αγάπη του Χριστού μας δεν την χωρίζουν αποστάσεις. 
Όταν όμως, Θεός φυλάξει, τα ανδρόγυνα δεν έχουν ορθή αγάπη μεταξύ τους, μπορεί να βρίσκονται κοντά, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται μακριά.
Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν σε όλη την ζωή τους την αγάπη, και να θυσιάζεται ο ένας για τον άλλον.

Η σαρκική αγάπη ενώνει εξωτερικά τους κοσμικούς ανθρώπους τόσο μόνον, όσο υπάρχουν κοσμικά προσόντα, και τους χωρίζει, όταν αυτά χαθούν, οπότε και αυτοί οδηγούνται στην απώλεια.
Ενώ, όταν υπάρχει η πνευματική, η ακριβή αγάπη, αν τύχει και ο ένας από τους συζύγους χάσει τα κοσμικά του προσόντα, αυτό όχι μόνο δεν τους χωρίζει, αλλά μάλλον τους ενώνει περισσότερο.eikonografies – [2fA]


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου