Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

"Δημιουργία ex amore "

 



-  Κάλλιστος Ware
["Ποιμαντική Σκέψη της εβδομάδος"]


Ο Θεός είναι απαραίτητος για τον κόσμο, αλλά ο κόσμος δεν είναι απαραίτητος για τον Θεό. Το μόνο θεμέλιο του κόσμου είναι η ελευθερία του Θεού, η ελευθερία της Αγάπης.
Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, διότι η αγάπη Του είναι εκχυλίζουσα και διαχεόμενη.
Χωρίς αυτή την κατακλυσμική αγάπη ο κόσμος δεν θα είχε υπάρξει ποτέ.
Αντί να μιλάμε για Δημιουργία ex nihilo (εκ του μηδενός), δεν θα ήταν καλύτερο να μιλάμε για Δημιουργία ex amore (εξ αγάπης);

 Η Δημιουργία δεν είναι μία πράξη στην οποία ο Θεός δρα εξωτερικά (εκ των έξω), αλλά μία πράξη μέσω της οποίας ο Δημιουργός εκφράζεται εσωτερικά (εκ των έσω).
Ο Θεός δεν είναι μόνο έξω απ’ όλα, αλλά και μέσα σε όλα.
Η Δημιουργία θα πρέπει να ερμηνεύεται, όχι ως γεγονός που συνέβη άπαξ διά παντός στο παρελθόν, αλλά ως συνεχιζόμενη σχέση στο παρόν.

Ο κόσμος υπάρχει διότι ο Θεός τον αγαπά, όχι γιατί τον αγάπησε κάποτε στο απώτατο παρελθόν, στην αρχή, αλλά γιατί τον αγαπά εδώ και τώρα, αυτή τη στιγμή, όπως και κάθε στιγμή.
Δεν θα πρέπει να λέμε ότι ''ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο μια φορά κι έναν καιρό, στα παλιά χρόνια'', αλλά ότι ''ο Θεός δημιουργεί τον κόσμο, με εμένα κι εσένα μέσα του, αυτή τη στιγμή και πάντα''.

Εάν ο θείος Δημιουργός δεν χρησιμοποιούσε τη δημιουργική Του βούληση, κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου, το σύμπαν θα χανόταν πάραυτα στο έρεβος της ανυπαρξίας.
Με τα λόγια του αγίου Φιλαρέτου Μόσχας: ''όλα τα πλάσματα ισορροπούν πάνω στον δημιουργικό λόγο του Θεού, σαν να ήταν μία γέφυρα από διαμάντια.
Πάνω τους στέργει η θεία απεραντοσύνη και κάτω η δική τους μηδαμινότητα''.

Η κυριαρχία μας, λοιπόν, αντί να είναι εγωιστική και καταπιεστική, θα έπρεπε να απηχεί τις ιδιότητες του Θεού ως αρχέτυπο του ανθρώπου.
Η συμπεριφορά μας προς την κτίση, θα έπρεπε να απηχεί την ευγενική και εγκάρδια ευσπλαχνία, που αποτελεί ίδιο γνώρισμα του Θεού.

Ας αντιμετωπίσουμε τη φύση ως ένα πρόσωπο απέναντί μας, ένα ''εσύ'' και όχι ένα απρόσωπο, ουδέτερο, ''αυτό''.

 

πΖ – 2φΑ

                                                           




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου