Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

"Οι δύο Μαρίες "




Ε΄ Κυριακή των Νηστειών

Φέτος την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, συνέπεσε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 
με την εορτή της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Για τις δύο Μαρίες, μίλησε προς τους πιστούς ο Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Μπίθας, 
κατά την διάρκεια κατανυκτικής αγρυπνίας που τελέσθηκε στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς


«Η πρώτη Μαρία ήταν Παναγία, η δεύτερη Αγία.
Η Παρθένος Μαρία οδηγήθηκε από τους γονείς της στο Ναό, ενώ η Μαρία η Αιγυπτία εμποδίστηκε από θεία δύναμη να μπει στον Ναό.
Η μία Μαρία ταξίδευε εξυψώνοντας την ψυχή της καθώς άκουγε την διδασκαλία του Υιού του Θεού, η άλλη Μαρία ταξίδευε ευτελίζοντας το σώμα της.»   ….

«Στον δρόμο της μετανοίας πορευόμαστε με δύο παράλληλους τρόπους.
Με την Ευχαριστία, που πραγματώνεται στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, και την άσκηση, δηλαδή τον αγώνα για ελεύθερη αποκοπή του φίλαυτου θελήματος μας, ώστε να αποδεχτούμε το θέλημα του Θεού και να οδηγηθούμε στην φιλαδελφία και δι’ αυτής στην φιλοθεΐα.
Η Παναγία σε όλη της την ζωή αποδεχόταν ελεύθερα το θέλημα του Θεού, κόβοντας το δικό της θέλημα. Το ίδιο συνέβη και στην ζωή της Οσίας Μαρίας, μετά την μεταστροφή της και την ασκητική της βιοτή στην έρημο.»    ….

«Όποιος γνωρίζει τον Κύριο όπως πράγματι είναι, ως Θεό αγάπης και ευσπλαχνίας και πιστεύει σ’ αυτόν με την εμπιστοσύνη του μικρού παιδιού στον πατέρα, Του εμπιστεύεται την ζωή του και επιθυμεί την ίδια αγάπη και ευσπλαχνία, να την μεταδίδει και στον πλησίον.
Γι’ αυτό η Θεία Μετάληψη λέγεται Θεία Ευχαριστία, αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει Ορθόδοξη πίστη δίχως Ευχαριστία»   …..


«Ευαγγελίστρια 2018»
Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Μπίθας





exapsalmos – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου