Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

"Περιπλανήσεις.. "

 







Κυριάκος Κατσαδώρος  -  Περί ελευθερίας                                                                                                                                                                                              

Λέγεται ότι η ελευθερία μπορεί να έχει τρεις διαστάσεις:
- η πρώτη διάσταση είναι η απελευθέρωση από κάτι
- η δεύτερη, είναι η ελευθερία για κάτι
- η τρίτη διάσταση, είναι το βίωμα της ελευθερίας και μόνο – ούτε από κάτι, ούτε για κάτι.

Η πρώτη διάσταση της ελευθερίας εμπεριέχει στον πυρήνα της μια αντίδραση και είναι προσανατολισμένη στο παρελθόν, σε κάτι που σε δεσμεύει και θα ήθελες να διώξεις, κάτι που θεωρείς υπαίτιο δεινών και αίτιο μόνιμης δυσθυμίας.

Ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες που προσεγγίζουν την ανελευθερία μέσα από τραύματα του παρελθόντος, μας υποδεικνύουν ότι χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό μας, για να απεμπλακούμε από το παρελθόν και να πλησιάσουμε την ελευθερία μας, να απελευθερωθούμε.

Η δεύτερη διάσταση της ελευθερίας για κάτι, είναι η δυνατότητα σου να μπορέσεις να εκφραστείς στο παρόν με τον δικό σου τρόπο, με τα δικά σου χαρίσματα, ταλέντα, ιδιαιτερότητες ή ότι άλλο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν σου το επιτρέπουν. 

Εύκολα οι δυο αυτές έννοιες μπορούν να συντονιστούν (ελευθερία για κάτι ή από κάτι), οι διαφορές τους θα είναι μόνο στις στρατηγικές παρέμβασης. 
Η πρώτη διάσταση συνεπάγεται ισχυροποίηση του εγώ (της βούλησης), ενώ η δεύτερη χρειάζεται κατάλληλες διεργασίες έκφρασης και κοινωνίας, λεπτεπίλεπτων χειρισμών, εναρμονισμένων στις συλλογικές ευαισθησίες.

Λένε, ότι η τρίτη διάσταση της ελευθέριας είναι η υπερβατική ελευθερία, δεν είναι απελευθέρωση, ούτε ελευθερία για συγκεκριμένο σκοπό, είναι η ουσιαστική αίσθηση της ελευθερίας στην πληρότητα της.
Δεν είναι μια αντίδραση ή εναντίωση σε κάποιον – εμπεριέχει την δημιουργικότατα του εδώ και τώρα (με απρόσκοπτη προοπτική στο μέλλον), είναι η επιβεβαίωση της ύπαρξης, η επίγνωση της προσωπικής υπευθυνότητας.

Η ελευθερία από κάτι, μπορεί να δημιουργήσει επιστήμονες, πολιτικούς, δημόσιους  λειτουργούς…. ενώ η ελευθερία για κάτι, δημιουργεί καλλιτέχνες, ζωγράφους, ποιητές, μουσικούς… - λένε τέλος, πως η ελευθερία προς χάριν της  ίδιας και μόνο ελευθερίας, δημιουργεί τον αληθινά θρησκευόμενο, τον πνευματικό άνθρωπο.

 

fb – 2fA

                                                                




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου